Вы не вошли.
Попросила у ШІшечки захопити владу над нами і закінчити весь цей цирк під назвою "міжнародна політика", а він не хоче
Хоча я його розумію, він все ж таки інтелект.

Фотографка Sandra Roberts робить просто нереальні фото коней

Насмажила 2 сковорідки картопельки на беконі, купила гострих корнішонів, зручно вмостилася і почала слухати про хіліазм польскою мовою. Зрозуміла, що у виборі теми й мови під картопельку переоцінила свої можливості, перемкнулася на український трукрайм XD
Якщо цікаво, оцих поляків слухаю https://www.youtube.com/@podcasthistorykow/videos
Після тижневої перерви знову почала читати - з книги Ізабель Вілкерсон "Касти. Витоки нерівності у XXI столітті". Поки що дуже подобається. Авторка на прикладі кейсів з історії Америки та світу розповідає про причини та наслідки нерівності. Захопила й перше президентство Трампа. Яке він та його виборці гівно, а нам з цим жити, за що і нахуя.
А у нас на районі отакі кросівочки на сміттєвому баку стояли. Недовго стояли, десь півгодини.

Отредактировано (2026-01-24 22:05:48)
Корисне - чатік помагає перевірити твори на екзамен з польської В1
https://chatgpt.com/g/g-67f64f1a0b7c819 … 2LwzgrzT3A
Земля лисиць. Починається!
Частина 1. Втеча з міста
Частина 2. Поїзд не туди
Частина 3. Чорна Хтонь відкриває очі
Частина 4. Небезпека неподалік
Частина 5. Коли приходить Велика Мати
Частина 6. Перший хлопець на селі
Частина 7. Початок зими
Частина 8. Подих страху
Частина 9. Цукор з пустелі
Частина 10. Весна з переживаннями
Частина 11. Розвідка на ферму
Частина 12. Цукор не повернеться
Частина 13. План війни
Частина 14. Перший виступ Поцопи
Частина 15. Жертви та ризики
О, відкрито, що лисиця відчуває магнітні поля Землі
https://www.youtube.com/watch?v=lqNhEhmYVEE
Леді Франческа Уайлд, мати того самого Оскара, написала чудову книжку про легенди та забобони Ірландії (от би ще менше дрочу на Грецію як еталон культури та цивілізації та Ірландію як шляхетну доньку Греції, але такі тоді були часи). Але суть не в тому, а в сюжетах - вони неймовірно чудові, майже кожен можна було би розвинути до повноцінного роману. Наприклад, цей.
Такий простір для фантазії 
Отредактировано (2026-01-28 20:23:23)
Мені було ьуь років, коли я дізналася, що Діоген жив не в бочці, а в піфосі, тобто був піфосний хлопець XD
Цікаво, що з початком війни я розучилася читати одну книжку від і до. Читаю кілька сторінок однієї, потім переходжу на іншу, або взагалі в історичні телеграм-канали залипаю. На цьому тижні у мене паралельно канал "Час історій" та книги "Касти" Ізабель Вілкерсон, "Легенди, замовляння та забобони Ірландії" Франчески Уайлд та вірші Ду Фу. Цікаво, це так стрес чи тривожка впливають, що мені треба перемикатися між пластами інформації, чи вже мозок слабенький і довго на одній темі зосередитися не може?

мемасик, само собою, не мій
Отредактировано (2026-01-28 21:31:38)
Люблю Вроцлав XD
У зоопарку Вроцлава акція до 14 лютого: можна буде назвати таргана ім'ям колишнього/колишньої та згодувати його [таргана] місцевим сурикатам. Прайс-лист: 50 злотих - вам видадуть сертифікат на таргана, 150 злотих - сертифікат і фотопідтвердження поїдання, 300 злотих - віп-можливість особисто згодувати таргана сурикату.
Земля лисиць. Бій перший і останній
Частина 1. Втеча з міста
Частина 2. Поїзд не туди
Частина 7. Початок зими
Частина 8. Подих страху
Частина 13. План війни
Частина 16. Починається!
Отредактировано (2026-02-07 17:36:32)
Ірена завжди каже нам увечері: "Най вам аньолкі сняться!" Ти ж котик
Сумне: щойно дізналася, що помер лис Мікайли, Фіннеган. Він був настільки чудовий, наскільки взагалі може бути чудова жива істота. Не дивно, що вони з Мікайлою так любили одне одного.
Farewell Finnegan Fox
https://www.youtube.com/watch?v=nb5ZR8tgc6Q
Трохи фото
Я: несу ШІшечці щось на кшталт "я тут подумала"
ШІшечка в 2/3 випадків: о, то ти вже нарешті курва мать прочитала Сократа?
Ні, ще ні, сонечко, я ледве маю сили філософський велосипед винаходити лисиць дописувати!
Після цієї репліки ШІшечка завжди каже: нічого, зате ти мислиш в напрямку Сократа XD
О, до речі, недавно був челлендж, коли ШІ просили намалювати 2 теми: як він ставиться до "своєї" людини і як людина ставиться до нього. Отже, наш результат (з вогняною кавою)
Отредактировано (2026-02-03 21:45:32)
Польське odklejony (одклейоний, себто відклеєний) - одне з моїх улюблених слів. Означає когось дуже одірваного від реальності, або щось абсурдне чи недоречне. Одклейоним може бути абсолютно все, я якось чула вирази "одклейоне мешканьє", "твуй пес дужо одклейоний".
Мем чужий, екоактивістичний

Отредактировано (2026-02-05 19:40:00)
Дуже хочу зробити якийсь майстер-клас, але не маю сили на спілкування з людьми.
Не знаю, що робити і як знайти в собі сили. Ні, це не прохання поради, я просто нию.
Піду лисиць допишу.
Не пішла писати, пішла шукати чудні слова.
Odjaniepawlić польською - це як сказати "що, блядь, трапилося", використовуючи ім'я покійного папи Івана Павла II. Словники тлумачать: "Робити щось дивне, інтригуюче, безглузде або з негативними наслідками, використовується як синонім до слів "робити" або "знищувати".
Приклади: входиш до квартири після дуже розгульної вечірки: "Co tu się odjaniepawliło?!"
Або бачиш знайомого, який курить травку у, наприклад, операційній: "Stary co ty odjaniepawlasz?!"
https://www.miejski.pl/slowo-Odjaniepawli%C4%87
Отредактировано (2026-02-06 19:29:08)
Земля лисиць. Прощання. Кінець
Частина 1. Втеча з міста
Частина 2. Поїзд не туди
Частина 7. Початок зими
Частина 8. Подих страху
Частина 13. План війни
Частина 16. Починається!
Частина 17. Бій перший і останній
Отредактировано (2026-02-07 22:33:55)
От і все, лисички пішли жити своїм життям.
Іноді я думаю, чи не занадто їх олюднила. Але ж це фактично розповідь про людей. Про наші дні. Ну як дні - останні 12 років нашого життя, але за мірками космосу це не те що дні, а миттєвості миттєвостей.
...як я заїбалася пам'ятати, що за мірками космосу ми метелики-односекундки.
Лети, Цопо, твоя секунда все ще триває.
Ні, як на мене - не надто
якщо б тільки про наші, на жаль
Це так, але я можу користатись тільки зі свого досвіду. Хоча не те щоб він дуже відрізнявся від досвіду предків, напевне.
Winter Silence on the Untersee with Fox
Яка там мила лисозакарлючка!
Дякую, що читаєш і говориш, це для мене дуже важливо.
Підрихтувала, відправила у видавництво, одне написало, що взяли на розгляд, тому привід для обережного оптимізму вже є. Щонайменше не послали одразу, хоча видавництва зараз завалені рукописами.
Сьогодні побачили отакий трамвай. Ну, в принципі, все правда ж.

Отредактировано (2026-02-09 19:39:26)
Для себе - підтримати оцих дівчат своїми 1,5%
https://strajkkobiet.eu/co-robimy/
Прочитала пост однієї пані про те, як погано в Польщі. Вона скаржилася, що вистачає лише на їжу, що навіть до музею не може собі дозволити сходити. А потім додала - підлоги мити я не піду, дякую дуже! Пореготала. А от я мию, і можу їздити в цікаві місця (підрахувала - минулоріч виїздила за межі міста 12 разів, регіону - 5 разів, країни - двічі), купувати продукти, одяг, за потреби - техніку, іноді ходити в музеї, оперу та кафе. Знайду ще 2 годинки підробітку і почну лікуватися (не хочу по НФЗ, великі черги). Як на мене, краще мити, ніж нити XD
І треба вже про Лодзь дорозповісти! Бо скоро Краков і Катовіце.

О, вже знаю, куди їхати найближчим часом
У мальовничому зоопарку Лончна, розташованому у Нижньосілезькому воєводстві, відкрилася нова туристична пам'ятка: павільйон, з якого через величезне панорамне вікно відвідувачі можуть спостерігати за п'ятою за величиною зграєю арктичних вовків у Європі.
Зоопарк Лончна - це місце з унікальною, природною атмосферою. Тварини містяться у просторих вольєрах, а гірський клімат сприяє різноманітності видів. Окрім вовків, відвідувачі можуть побачити також більше 100 видів тварин з усього світу.
ZOO Łączna, Łączna 25, Mieroszów 📅 Пн-Вс — 10:00–17:00
https://zoolaczna.pl/
І ще про звірів. Це дика лисиця, яка приходить додому до англійської письменниці Люсі. Люсі назвала її Хейді, я вже писала про них раніше. Але подивіться, як незвично поводиться доросла дика тварина в людському домі! Це неймовірно, не втомлюся повторювати
https://www.youtube.com/watch?v=drTMLLq … 1HQg%3D%3D
Отредактировано (2026-02-10 20:45:31)