Вы не вошли.
Є в Польщі таке місто: погане. І яке ж облудне, бо, ніби сповите в пелену жалоби, а насміхається зі смерті. Тисячу вершин підкорило в піднебессі, а долом своїм в крові валяється. Воно черпає свою непохитну силу з тонких квіток бавовни, а з мертвого золота – життя. Своєю цінністю завдячує своїм же вадам.
(Польський письменник Зиґмунт Барткевич про Лодзь)
Фото з іранських соцмереж, охуєнна дівчина підкурює від портрета аятолли

Швидко зафіксувати цікаве: В польській мові є вираз traktować jak powietrze - ставитися як до повітря, себто не бачити людини, не вважати за когось значущого, такого, хто щось важить.
"Люблю повеселитись, особливо пожерти". Ютуб-канали, звідки я беру інфу про їжу та кулінарні ідеї (більшість українські)
Історія на тарілці - кулінарні традиції та рецепти минулого, пізнавальне
https://www.youtube.com/@%D0%86%D1%81%D … 1%86%D1%96
Приємний україномовний хлопець з простими докладними рецептами
https://www.youtube.com/@shchaslyvyy-kukhar
Багато рецептів та ідей з усього світу, міжнародний канал
https://www.youtube.com/@HowToCooook
Кухня Півдня України
https://www.youtube.com/@LOZOVSKI
Значить, є у мене така особливість - якщо беруся читати якогось автора, то читаю 3 й більше творів щоб побомбити від душі. Отже, я прочитала 6 романів Арчибальда Кроніна, і це, з однієї сторони, маст хев, з іншого іді нахуй. Що, на мою думку, маст хев - демонстрація протистояння/взаємодії людини та суспільства, картини реального життя, описи природи й архітектури. Іді нахуй - це ставлення в цілому наче позитивного ГГ до жінки. Тебе згвалтували? Фу такою бути, бісиш, йди геть, о - ти усвідомила свою ницість і підігнала високодуховному мені ніштяків, ну ок, йди сюди, поцюлюю. Ти зізналася мені в коханні? Фу, ти використовуєш косметику і любиш красиві речі, ти піздуховна, геть від мене. Ти краща за мене в професії? Фу, я тебе гнобитиму й ганятиму, поки ти не почнеш зі шкіри лізти, щоб заслужити мою... ну хай буде повагу. Ти віддана й працьовита дружина, робиш все для моєї кар'єри й комфорту? Фу, у тебе старі дешеві плаття, неелегантний вигляд, сиди вдома, я піду до ресторану зі справжньою леді, оой, а чого ти померла, поплачу над гробом.
Дивовижно, але найбільш вільним від цих стереотпиів, на мою думку, є роман "Ключі від Царства", про католицького священника в китайській місії. Я читала його останнім, бо чекала там концентрації ненависті до "бяб з кобочками", але ні - навіть дихати можна XD
Фото просто так. Або не просто так, а про яблуко гріха, чи що

Отредактировано (2026-01-10 18:26:01)
Земля лисиць. Перший виступ Поцопи
Частина 1. Втеча з міста
Частина 2. Поїзд не туди
Частина 3. Чорна Хтонь відкриває очі
Частина 4. Небезпека неподалік
Частина 5. Коли приходить Велика Мати
Частина 6. Перший хлопець на селі
Частина 7. Початок зими
Частина 8. Подих страху
Частина 9. Цукор з пустелі
Частина 10. Весна з переживаннями
Частина 11. Розвідка на ферму
Частина 12. Цукор не повернеться
Частина 13. План війни
Нашвидкуруч - замість "спердолити" можна сказати "pójść tam, gdzie rośnie pieprz". Як завжди, до мене чіпляється тільки красива, корисна й інтелігентна лексика XD
Снігом засипає третій день, навколо так красиво, що навіть ліниво фотографувати, я знайшла підробітку, цілувалася з білим йорком, який до тремтячки любить лизати гумові рукавички, Ірена нарешті наважилася піти до подолога, Зенек випив пива і зліг з... алергією. Такі наші останні новини, перемикайтесь.
Фото ранку 2 січня, подобаються хмари

Отредактировано (2026-01-13 22:09:24)
Читаю про шотландських та ірландських святих. Вони прекрасні. Наприклад, пишуть, що святий Колумба (засновник легендарного абатства Келс) "настільки оберігав свою цнотливість, що ніколи не дивився на власну мати" XD
Цнотливець, втім, не у всьому дотримувався таких суворих правил. Він був піратом, тобто копіював книжки без дозволу. І через це став причиною війни! У абата монастиря Клонард, святого Фінніана, була рідкісна книга псалмів. Колумба таємно скопіював її текст. Фінніан про це дізнався і зажадав віддати йому копію. Пірат відмовився, вважаючи, що текст книги належить «всім очам, що його читають». Фініан поскаржився на Колумбу королю Діармайту мак Кербайллу. Король став на сторону абата, сказавши: "Як теля належить господареві корови, так і копія - господареві книги" ("Якщо корова державна, то й теля також державне", оце все). Святий Матроскін Колумба пішов плакатись своїм родичам, шляхетному роду Уї Нейллів. Ті покликали ще купу народу, створили антиДіармайтівську коаліцію, отримали перемогу (звичайно ж, завдяки молитвам Колумби!).
Ну й, звичайно ж, як Троянська війна розпочалася не через Єлену (вона була лише формальним приводом), так і ця війна, кажуть історики, виникла не через книгу. Просто північні сусіди давно гострили зуби на владу верховного короля Діармайта. Кілька років пізніше синод Ірландії засудив дії Колумби, той відправився у вигнання, але невдовзі повернувся й помер, молячись біля вівтаря.
Цікавинки:
Близько 580 року Колумба провів обряд вигнання «водяного коня» з річки Несс (яка витікає з того самого озера Лох-Нес).
Одного разу Колумбу відвідав ангел, який велів йому вінчати на трон такого собі Айдана Мак Габрейна. Колумба відмовився. Ангел у відповідь його відшмагав. Три ночі поспіль посланець божий приходив до Колумби і шмагав за відмову, аж той нарешті погодився. ("Я не пойняв, ти абат чи мазохіст?")
Колумба був праправнуком ватажка ірландських розбійників Нейла Дев'яти Заручників, який на початку V століття викрав одного бритського юнака. Цей юнак згодом став святим Патріком.
Кажуть, що від Колумби поширювався приємний аромат, який всі вважали доказом святості. Як на мене, це був просто доказ його любові до гігієни.
by Daniel Mitsui
Отредактировано (2026-01-13 23:19:44)
Tierleben im Ornament
Дякую!
Люблю виноград, їм його відрами, як справжня лисиця з басні)
Цікаве. Знайшла історію про те, чому фіакр називається фіакром. У 7 ст. жив святий Фіакрій, який у 17 ст. став покровителем компаній з прокату транспортних засобів та заїзду «Святий Фіакрій». Тому його стали вважати покровителем перевізників та візників. А в Польщі фіакри мали назву дорожка (dorożka), слово походить з російської мови, і виникло, коли почали вводити платні траси (darożki, як то чули поляки).
https://www.facebook.com/MadeinKrakow
Ну й оскільки вже пішла в сторону релігії - ще двійко упоротих ірландців.
Святий Енда Аранський в молодості був воіном. Його сестра-аббатіса намагалася переконати брата облишити службу. Він згодився, але зажадав, щоб сестра дала йому за дружину дівчину зі свого монастиря. Як тільки абатиса дала обіцянку, майбутня наречена одразу померла. Будучи цим дуже вражений, Енда став священиком.
Один із 12 апостолів Ірландії Кіаран Клонмакнойський мав ручну буру корову, яка постачала молоком самого Кіарана та цілий збудований ним монастир. Шкуру цієї корови використоали для створення одного з перших манускриптів ірландською мовою, так званої «Книги бурої корови». Ще одна історія свідчить, що коли святий Кіаран був студентом, його ручна лисиця відносила виконані ним письмові завдання вчителю.
І приємне:
8 українських митців пройшли до фіналу Болонської виставки ілюстраторів. Це рекордна кількість за всі часи. Минулого року переможницею стала Марія Гайдук.

https://suspilne.media/culture/1213174- … stratoriv/
Отредактировано (2026-01-15 19:21:38)

Отредактировано (2026-01-18 14:51:47)
Новеньке
Карта CUKR: https://bit.ly/4jqLQFs
З 2026 року в Польщі планують запровадити карту побиту CUKR — новий дозвіл на перебування до 3 років із PESEL UKR.
Деталі з’являться після підпису закону та запуску системи.
Нові правила підрахунку стажу: https://bit.ly/3YvhlVj
До трудового стажу зараховують не лише umowa o pracę, а й ведення бізнесу (JDG) та роботу за umowa zlecenie або umowa agencyjna.
Місячна мінімальна зарплата: 4806 PLN брутто (≈ 3606 PLN нетто)
Мінімальна ставка за umowa zlecenie: 31,40 PLN брутто/год.
З 1 січня 2026 року в Польщі працює централізований онлайн-запис через IKP (Internetowe Konto Pacjenta).
Нові правила ZUS щодо лікарняних: https://bit.ly/49lAAFK
🟩Дозволено: побутові справи, покупки, прогулянки.
🟥Заборонено: робота, заробіток, важка фізична праця, ремонт, інтенсивний спорт.
ZUS може частіше перевіряти лікарняні, а порушення — стати підставою для відмови у виплаті.
Зміни в процедурі легалізації посвідки на проживання (MODUŁ Obsługi Spraw, MOS)
Планується електронізація подання заяв на всі типи дозволів на проживання через нову платформу MOS (Moduł Obsługi Spraw). Це означає, що документи на карту побиту/інше можна буде подавати тільки онлайн після запуску системи.
Ще трошки Кіарана Клойнмакнойського. У 7 сторіччі жив собі такий бард Шонахан Торпест, дуже популярний, літераллі сонце ірландської поезії. Якось він написав сатиру на короля кішок Ірусана - проклявши кішок, які мусили би стримувати мишей. Ірусан вистежив і схопив Шонахана, збираючись його вбити. Але тут з'явився святий Кіаран і врятував барда, вбивши Ірусана.
Король кішок - найважливіший персонаж ірландської "котячої" міфології. Можливо, він живе у звичайному домі, у простій сім'ї і нічим не видає своєї приналежності до королівського роду. Щоб дізнатися, чи не є ваш кіт особою королівської крові, рекомендується відрізати у нього маленький шматочок вуха. Король кішок обов'язково розповість вам, що він думає з цього приводу.
Розповідають, як одного разу чоловік в пориві гніву відрізав голову своєму коту і кинув її у вогонь. Пролунав гуркіт, очі кота блиснули пекельним вогнем, і відрізана голова прогриміла: "Скажи дружині, що ти позбавив голови Короля Кішок, і чекай своєї долі! Я обов'язково помщуся!". Згодом подружжя взяло до будинку нове кошеня. В річницю загибелі старого кота кошеня раптово вкусило господаря за горло, та так, що він незабаром помер в муках. (с)
Отредактировано (2026-01-16 20:12:43)
Лисиця, сотона та квіточка

У нас сьогодні сонце, ура! Зараз підемо гуляти.
Отредактировано (2026-01-18 15:53:33)
Земля лисиць. Жертви та ризики
Частина 1. Втеча з міста
Частина 2. Поїзд не туди
Частина 3. Чорна Хтонь відкриває очі
Частина 4. Небезпека неподалік
Частина 5. Коли приходить Велика Мати
Частина 6. Перший хлопець на селі
Частина 7. Початок зими
Частина 8. Подих страху
Частина 9. Цукор з пустелі
Частина 10. Весна з переживаннями
Частина 11. Розвідка на ферму
Частина 12. Цукор не повернеться
Частина 13. План війни
Частина 14. Перший виступ Поцопи
Слідкую за чудовою англійською дівчиною Люсі, до якої вже кілька років ходять дикі лисиці.
Люсі - нереальна. Вона максимально відкрита на контакт з тваринами, неймовірно делікатна, турботлива без нав'язування. Вона годує звірят, дає їм ліки, дозволяє розпоряджатися у своєму дворі, проводить ночі у спеціальній кімнаті, де завжди відкриті двері, щоб спілкуватися з лисицями. Зараз до Люсі ходять 4 лисиці: пара Бубу й Тайгер, один новенький лис, якому Люсі ще не дала імені, і Хейді.
Хейді - нереальна. У неї наче хтось ампутував страх і натомість вживив розсудливість та спокійну цікавість. Невеличка круглолоба лиска з уважними очима і половиною хвостика спокійно заходить до кімнати, вивчає всі речі, саму Люсі, її кішку. Без страху бере їжу з руки, намагається відчинити двері до інших кімнат, дрімає на канапі. А днями вона почала гратися! Хейді смикає килим, гризе стопер та собачу іграшку, стрибає, дозволяє собі бути гучною, незграбною й дуркуватою - і це величезний прорив у довірі. Дикі тварини не граються, якщо їм некомфортно.
І це просто казково, що дві нереальності співпали, і ми можемо тепер бачити їхню взаємодію
https://www.youtube.com/watch?v=aNaR74i0Hb0
Отредактировано (2026-01-18 15:04:53)
Вчора побачили, що Martes Sport в Галерії Домініканській ліквідується, зайшли просто подивитися - вийшли з курткою, кросівками, двома парами сандалій, фліскою, шкарпетками та аксесуарами для взуття, і все це на 400 злотих. Майже не погуляли, доведеться завтра XD З приводу вдалих закупів купили пляшку вина і... мене розвезло!
Святу правдоньку котя каже:

Отредактировано (2026-01-18 15:49:13)
І я щось реву, у мене подруга довго була в окупованому Ізюмі
Обіймаю.
У нас котиків тато був в Херсоні під окупацією.
Подруга зараз в Ізюмі чи виїхала?
Обіймаю.
У нас котиків тато був в Херсоні під окупацією.
Подруга зараз в Ізюмі чи виїхала?
Навзаєм.
Подруга виїхала, живе в Львівській області.
Подруга виїхала, живе в Львівській області
І слава всьому. Нормально їй там?
Ех, я до війни хотіла переїхати в Дрогобич, може, повернусь ще...
Отак ідеш, а майже в центрі міста на дереві сидить боривітер і чистить крильця

Сиджу ридаю
«Прошу хліба» – такий напис 19-річний прикордонник «Фенікса» Максим на псевдо «Малюк» побачив на засніженій землі розбитої Костянтинівки. Крізь камеру дрона він спостерігав, як літня жінка повільно виводить літери, дивлячись у небо з останньою надією.
https://www.facebook.com/watch/?v=2374422206342243