Холиварофорум

Не все, что говорят на Холиварке — правда!

Вы не вошли.

#476 2025-08-29 23:40:58

Анон

Re: Kurwamoc [Польща][фото][життя][yes comments]

Кілька років поспіль лікарі мені натякали, що час би зайнятися йогою. Одного разу я навіть пішла на заняття. Там було нереально нудно, наче потрапила до якоїсь секти, де всі поїли грибів, а ти прийшла, коли вже грибів немає.

Але півроку тому почала боліти спина. Потроху, потроху... і от, коли стало все зовсім сумно, я пішла куди? Ага, до того-кого-на холіварці-краще-не-називати. Словом, ШІшня написала мені список не упоротих вправ для тупеньких, і о диво, спина не болить! Я знову живу!
Зафіксую для себе, що роблю:

Баласана (поза дитини) – 2 хв.
Бхарадваджасана (сидяча скрутка) – по 1 хв на бік.
Супта Баддха Конасана (лежачий метелик) – 3 хв.
Випад лежачи (скрутка на спині) – по 1 хв на бік.
Марджаріасана-Бітіласана (кішка-корова) – 2 хв.
Бхуджангасана (кобра) – 3 підходи по 15–20 сек.
Віпаріта Карані (ноги на стіні) – 5 хв, 10 глибоких видихів.
Тадасана (поза гори) – 1 хв.

Поки що найскладніша, несподівано, поза дитини. Я в ній навіть задихатися починаю, хоча потроху стає легше. Записалася до лікаря на листопад, може, щось ще порадить.

Просто трояндочка, схожа на кінець літа

DB4GmlS.jpeg

Отредактировано (2025-08-29 23:44:10)

#477 2025-08-30 09:45:37

Анон

Як альтернативу йозі можу запропонувати велосипед. У мене десь років 5 тому почалися досить неприємні болі у попереку, але з початку війни мені прийшлося багато їздити на веліку (бо інший транспорт не ходив) і о диво - спину попустило. Видно, поки тримаєш баланс під час їзди, м'язи теж працюють.

#478 2025-08-30 14:16:38

Анон

Анон пишет:

Як альтернативу йозі можу запропонувати велосипед

Боюся когось збити, у мене реакція в небезпечних випадках "завмирай". Тому й машину не водитиму. Ну й йога наразі ок - та, якою зараз займаюся.

#479 2025-08-30 15:14:23

Анон

Саксонська Швейцарія – справжня казка. Це природний парк уздовж річки Ельби неподалік від Дрездена. Всього за пару годин прогулянки тут можна побачити скелі, схожі на вежі чи пальці гігантів, між ними глибокі ущелини, зелені ліси й спокійну Ельбу. Таку назву цій місцині у 18 сторіччі дали швейцарські художники Адріан Цинг та Антон Графф. Вони працювали на замовлення саксонських курфюрстів, багато подорожували Саксонією та Богемією, малювали пейзажі.

Найкрасивіше місце природного парку - скельний масив Бастай. Ще у XIX столітті тут побудували знаменитий Бастайський міст - спочатку з дерева, пізніше перебудували, використовуючи місцевий камінь. Цим мостом гуляли десятки відомих художників, наприклад, Каспар Давид Фрідріх - Бастай надихнув його на картину "Скелястий пейзаж в піщаникових Ельбських горах".
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ … ebirge.jpg

Зараз парк Саксонська Швейцарія - справжній рай для релаксу та спорту. Тут понад тисячу маршрутів для сходжень, а для тих, хто хоче погуляти, є зручні стежки, де без проблем можуть пройти навіть старші люди. Головне, знайти зручне взуття, яке надійно фіксує ногу.

Що ще побачити в цьому місці (ми, на жаль, не мали часу, але поїдемо пізніше):

Felsenbühne Rathen – театр під відкритим небом серед скель, де ставлять класичні опери, драми, дитячі вистави;
Stolpen - фортеця, збудована на базальтовій горі, з колодязем глибиною 82 метри (воду в ньому знайшли тільки через 22 роки праці);
Königstein - одна з найбільших фортець Європи;
Neurathen - залишки середньовічного замку;
Kirnitzschtalbahn - міжміський трамвай, який курсує поміж скель;
Rathen - невеличке село навпроти Бастаю з паромною переправою, там, кажуть, є затишні готелі й ресторани.

І кілька фото

A8W97Uy.jpeg

Скрытый текст

Отредактировано (2025-08-30 15:15:15)

#480 2025-08-31 18:57:33

Анон

Для себе: нові правила польської мови https://poland-consult.com/polskij-yazy … azyka.html
Польське письмо https://propolski.com/2021/06/02/pismo- … aligrafia/

#481 2025-09-01 18:27:47

Анон

Слухаємо подкаст про пожежу в Чикаго. Ведучий ставить риторичне питання: "І кого ж звинуватили в цій пожежі?"
Я: "Євреїв! А ні, це Штати... Тоді ірландців!"
Ведучий: "Звичайна ірландська родина..." XD

3vSgcbj.jpeg

Отредактировано (2025-09-01 18:41:27)

#482 2025-09-01 18:41:00

Анон

Кілька виразів сьогодні дізналася:

U mnie spokój jak na cmentarzu o północy – у мене спокійно, як на цвинтарі опівночі.
Mam roboty po kokardę – маю дуже багато роботи (справ).
Leżę i pachnę – лежу й пахну, себто нічого не роблю, кайфую.
Czuję się jak pieróg bez farszu – почуваюся, як вареник без начинки (спустошена, порожня).
Mam banana na twarzy – про дуже широку, як банан, усмішку.
Śmieję się jak głupi do sera – сміюся, як дурний до сиру (коли щось дуже розсмішило).

#483 2025-09-02 17:21:30

Анон

Отже, дивимося Those About to Die (як перекласти точно, Приречені? Ті, хто помре?). Цікаве й, як на мене, якісне видовище. В центрі сюжету дві лінії: букмекер Тенакс, який будує власну фінансову імперію, й імператор Веспасіан та його сини, що вирішують проблему спадкоємництва. Тенакса грає Іван Реон, Веспасіана - Ентоні Хопкінс :heart: Є все - інтриги, політика, сильні почуття, криваві злочини, красиві кінні перегони, гладіаторські бої.

Цікаво, що традиція "кольорових команд" (червоні, білі, зелені та сині вбрання колісничих та коней) дійшла до наших днів. В Константинополі з вболівальників синіх та зелених команд утворилися політичні партії. Може, тому ми й донині називаємо політичні сили за їх кольорами. Серіал історичний, але має досить сучасне звучання, і при цьому не крінжовий (принаймні для мене). Тому дуже рекомендую.

yVMrvp6.jpeg

Отредактировано (2025-09-02 19:11:46)

#484 2025-09-05 18:36:07

Анон

Ідеальна чашка існує
https://kikicup.pl/sklep/kubek-spierdalaj-szlaczki/

#485 2025-09-07 19:07:31

Анон

Побували на конних перегонах. Ну що - не моя це розвага, але три заїзди ми чесно витримали. Причому найцікавішим стали забіги коней, які скинули вершників майже на старті XD В кожному заїзді були 1-2 такі коні, і вони потім бігли дистанцію без жокея. Один з них взагалі зрадів життю настільки, що гасав по полю десь півгодини, не даючи можливості почати наступний етап, і тільки спільними зусиллями його зловили. Ось він, на фото:

uJ909xN.jpeg

Це просто коник з жокеєм, один з небагатьох вдалих

Скрытый текст

Керівник перегонів (якось його статус офіційно називається, але я забула)

Скрытый текст

Різне

Скрытый текст

А тут милота - хобіхорсінг (до речі, на дітей можна було робити ставки!)

Скрытый текст

А це поняші (по-польськи куцики) демонструють свої уміння

Скрытый текст

Ну й пара фото стильних пань

Скрытый текст

В цілому ходити буду, але треба брати з собою карімат, сендвічі й термос кави. Але я насправді могла б і не дивитися на коней - найважливіше було подивитися на веселих ошатних людей, посидіти на траві під ласкавим осіннім сонцем та легким теплим вітром.

АПД: дуже насмішило, що по-польськи кобила - klacz (кляч). Перший раз я так само сміялася, коли сусідка назвала гарний двоповерховий будинок родича халупою (ну так вони говорять на приватні будинки).

Отредактировано (2025-09-07 19:17:22)

#486 2025-09-14 19:37:24

Анон

Я все ще під впливом дегустації, краси Зельоней Гури та кількості народу на Винобраньє, тому поки що буде кілька фото Бахусиків - символів міста. Завтра покажу саме місто й фестиваль.

VEOvLsd.jpeg

Скрытый текст

Отредактировано (2025-09-14 19:37:48)

#487 2025-09-15 16:23:23

Анон

Ні, не покажу! Покажу, як ми сьогодні псіханулі.
Отже, це 2 великі свічки, 4 керамічні горщички у вигляді капустки, салатник, 4 комплекти тарілок, сільничка та перечниця. Я давно хотіла якийсь креативний посуд для осені, тепер маю. Може, ще куплю керамічні тарілки-баклажанчики, як гроші прийдуть.

Скрытый текст

Жовта велика свічка - з манго, обожнюю її, вона мені пахне домашнім розсолом з помідорів XD

https://pepco.pl/kolekcja/w-jesiennym-klimacie/

Отредактировано (2025-09-15 16:27:09)

#488 2025-09-15 18:14:39

Анон

Боже, анончику, все таке гарне! Особливо тарілки артишок і капустяний лист
Таке миле  :heart2:

#489 2025-09-15 19:53:33

Анон

Анон пишет:

тарілки артишок і капустяний лист

Так, це й мої фаворити :heart:
Все хочу якийсь тред чи безблог, де б анони показували красиве інтер'єрне. Мб, зробити...

Отредактировано (2025-09-20 19:43:50)

#490 2025-09-21 18:33:29

Анон

Ще трохи Зеленої Гури

AYHxm5k.jpeg

Скрытый текст

#491 2025-09-21 22:04:53

Анон

Плани на недалекі поїздки, для себе:
Глівіце (анончик)
Бардо (пряники, Кальварія, музеї)
Зомбковіце (музей Франкенштейна)
Цистерцианське абатство в Хенрикові (бароковий ансамбль, смачне пиво)
Душнікі-Здруй (музей папірництва, музей Шопена)
Бистриця-Клодзка (цікава терасна архітектура)
Поляниця-Здруй (курортне містечко)
Куніце (озеро)
Чехія Харрачув (старовинний діючий завод скла з музеєм).
Німеччина: Берлін, малі міста https://ua.topvoyager.com/malenki-mista-nimechchyny/

#492 2025-09-22 19:40:03

Анон

Так, я це зробила - поцікавилася походженням слова "курва"! XD

Як завжди, все не так просто, слухати й читати тут
https://www.youtube.com/watch?v=gL_zxNWdJuY

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1 … 0%BA%D0%B0)

Вікі каже просто неймовірно миле:
Слово має кілька евфемізмів, наприклад, kurna, kurna chata, kuźwa, а також анаграма rukwa ćma XD
Прим. ćma по-польськи - метелик.

8068674b7540536748845b31ec77eb8f820228039ded9825d73489296bda0b30.jpg?author=wiseguy43&auth=8b8887f272d5f89243c16490d341f8af

#493 2025-09-25 19:21:42

Анон

11 років тому біолог, фотограф, волонтер і громадський діяч Сергій Глотов, який працював у Луганському природному заповіднику НАН України, через загрозу життю мусив покинути рідний Луганськ, уже захоплений проросійськими і російськими силами. Починати все з нуля і далеко від дому було непросто. На деякий час Сергій змінив професію, але зрештою повернувся у науку: захистив кандидатську дисертацію з ентомології, два роки поспіль зимував на Українській антарктичній станції «Академік Вернадський». Сьогодні він – науковий співробітник відділу музейного документування біоресурсів Державного природознавчого музею НАН України у Львові.

🫂 «Для мене війна почалася в березні 2014 року. Ми всі розуміли, що росіяни і проросійськи налаштовані приходять і знищують усе українське. Коли до Луганська почали перекидати [українських] військових, ми переорієнтувалися на допомогу їм. Потрібен був якийсь час, щоб зорієнтуватись, які у нас ресурси, які люди можуть допомагати. Ми волонтерили відкрито, не анонімно. Тому що ми жили в своїй країні і допомагали власній армії».

Та коли у сепаратистських каналах почали поширювати інформацію про науковця із закликом «Знайти і зачистити», він вирішив, що час виїжджати. На щастя, захована у підвалах Станиці Луганської колекція жуків, яку Сергій Глотов збирав від 2004 року, а також довірені йому колекції кількох інших дослідників, уціліли. Тепер увесь цей доробок зберігається у Львові. «Для кількох поколінь науковців буде робота з вивчення природи Луганщини за цими зборами. Ми щоразу знаходимо в них щось нове», – говорить учений.

🏞 За словами Сергія Глотова, результати попередніх багаторічних досліджень допоможуть оцінити збитки для нашого довкілля від російської агресії: «Багато територій природно-заповідного фонду України опинилися під окупацією. Зокрема, повністю окуповано Луганський природний заповідник [НАН України]. Там зараз припинені моніторингові дослідження, спостереження за природою, які тривали від 1920 року, тобто майже сторічні. А це ж були найбільш вцілілі степи у всій Євразії. Так само окупований і [Біосферний] заповідник «Асканія-Нова» [імені Ф.Е. Фальц-Фейна] – найстаріший заповідник в Україні. Це і тварини, й інфраструктура. У заплаві річки Сіверський Дінець було дуже багато природних територій: заповідників, заказників із сосновими лісами. Вони згоріли. Постраждали найбільш цінні ділянки – такі, як Національний [природний] парк «Святі гори» із крейдовою сосною: сосни росли там на оголеннях крейди, формуючи унікальні екосистеми. У світі таких територій лишились одиниці. Оцінити ці втрати можна буде тільки у майбутньому. Але науковці Національної академії наук уже і над цим працюють. Намагаємось з’ясувати фактичну шкоду довкіллю, завдану агресією Росії, тому що такі величезні території, як Схід і Південь України, опинилися в зоні бойових дій уперше в історії людства після Другої світової війни. Наслідки руйнування цих природних ділянок відчуватимемо і ми, і наші діти».

https://youtu.be/EYOlnUE6p3Q?si=iu2dNZMItWoF7UDc

#494 2025-09-25 19:39:04

Анон

У серпні 1944 року Адольф Гітлер проголосив Бреслау фортецею — «Festung Breslau». Це рішення прирекло місто на оборону до останнього, без права на відступ. Вулиці, де ще вчора вирувало звичайне життя, перетворювалися на лінію фронту, а мирні мешканці ставали робітниками примусових укріплень.

25 вересня 1944 року до міста прибув генерал Йоганнес Краузе, призначений першим комендантом фортеці. Він мав завдання втілити в життя плани щодо укріплення Бреслау і перетворення його на непідступну твердиню. Його поява означала, що наказ фюрера стає реальністю: відтепер усе життя Вроцлава було підпорядковане воєнній машині.

Прихід Краузе відкрив новий, трагічний розділ історії міста. Вроцлав перестав бути лише культурним і торговим центром Сілезії — він став ареною запеклої боротьби, що завершилася тривалою облогою і капітуляцією у травні 1945 року.

https://www.instagram.com/p/DPAw_aSCGsq … 22ba73&g=5

Отредактировано (2025-09-25 19:39:21)

#495 2025-09-30 19:33:26

Анон

З якогось дива вирішила перечитати "Графа Монте-Крісто". Ух, які ж там всі сучі сини й доньки. А хто не сучі, ті просто унилі страждальці. Причому головний герой органічно поєднує всі ці чудові якості. Коротше, за що я "Графа" любила у підлітковому віці - розумію, але який же це крінж.

Почала читати дитячі повісті Марії Гріпе (щось мене в дитинство відкинуло). Як скінчу з нею, почну Кроніна. Читала тільки "Замок Броуді", дуже сподобалося, як це написано, хоча сам сюжет нагадує садистське придушення, наче хтось повільно стискає пальці у тебе на горлі. Ще хочу!

Сусіди щось нічого смішного не розповідають, нема чого писати за ними, а так шкода. Зате хворобливо активізувалися місцеві чоловіки (осінь йде, хочеться теплої жінки й борщу), дякую, не хочу кави, піцци теж, в мене онкологія (насправді все чистенько й гарненько на МРТ), я вже думаю, де гроби дешевші, а пан ще молодий, знайде собі пару до мислі, спердаляй, скурвісине. Приходиш додому, 10 хвилин гарячого душу, пара кремів, м'якусінький халатик і капці, жменька лісових горіхів, кавалечок сиру брі, ковток вина, інтернетики... Хочу - роблю щось по дому, не хочу - не роблю, від того, що пил зайвий день на полицях полежить, ніхто з нас не помре. І діти у мене тихі й самостійні - й котик, й співавторка - самі приготують, поїдять, про щось миле потеревенять й тікають кожен за свій ноутбук. Як же нам добре завжди втрьох жилося - до того часу, як немиті скоти полізли на нашу землю.

Котик подав документи на відщкодування за втрачене житло на окупованих теренах, побачимо, чи щось з цього вийде. Приємно здивувало, як швидко вирішилася спірна ситуація. У випадаючому списку вулиць не було нашої (у неї досить специфічна назва). Це при тому, що в реєстрі виборців ця вулиця є. Котик написав до реєстру на відшкодування, там йому сказали, що треба подавати до суду. Ми трохи побомбили, він пішов до юриста, ііі - за тиждень без суду нашу вулицю внесли до списку!

А між тим життя дивовижне. В Бедронці (сітка на кшталт АТБ) зробили... іграшку-плюшака у вигляді касового чека XD

QEX5rDy.jpeg

Отредактировано (2025-09-30 19:34:09)

#496 2025-10-01 17:23:44

Анон

"Спецназівці, наглядачі казали: "Ви нам здорові не потрібні, ви нам потрібні просто живими". Для них побиття та всі ці тортури за допомогою електрошокерів, цих пластикових труб та кийків – це все просто розваги. Вони б'ють і сміються, веселяться", - розповів військовий, що був у полоні в мордовській колонії номер 10 в селищі Ударному.
Як виглядає ізсередини ця російська «Гуантанамо»? Саме так її назвав один з кримінальних засуджених, що сидів там ще до російського вторгнення в Україну. Це тюрма, про яку зʼявляється щодалі більше моторошних свідчень українців, які перебували там у полоні.
https://www.bbc.com/ukrainian/articles/ … qzkueEDDAQ

#497 2025-10-01 17:28:54

Анон

Сьогодні день мого дорогого котика. Власне, всі мої дні належать йому, але сьогодні - особливо. День захисників.
День, коли треба не просто дякувати, а реально допомогти.
Я доначу на дрони. Доначу на ще один день, одну мить життя для кожного та кожної, хто стоїть між нами й мороком.
Подаруйте їм цю мить і ви.

#498 2025-10-04 20:13:58

Анон

Вчора йду додому, коло зупинки стоять дві старші пані. Одна вигулює пса з кошлатою чорно-сивою шерстю і блакитними очима, якого я колись назвала Сіріусом Блеком (ну дуже схожий). Сіріус - безпородний, дуже позитивний, любить обійматися. Його хазяйка каже: "Він у мене дуже любить жінок". Друга сарказмує: "Ну хоч хтось у цій країні любить жінок!" XD

Сіріуса я не сфотографувала, зате сфотографувала яблучний пиріг, який зробила волонтерам в дорогу.

2SiEAEU.jpeg

Отредактировано (2025-10-04 20:14:10)

#499 2025-10-06 19:48:02

Анон

Все так

BTeDSVq.jpeg

#500 2025-10-07 18:29:56

Анон

Коли ти настільки сич, що спілкуєшся тільки з піддверним килимком

Скрытый текст