Холиварофорум

Не все, что говорят на Холиварке — правда!

Вы не вошли.

Объявление

Внимание! Если у вас в последнее время были проблемы с получением автоматических писем при регистрации или восстановлении пароля, пожалуйста, прочитайте пояснения

#76 2024-07-29 13:48:38

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Доброго ранку, це понеділок, а ми ще тримаємося!

Сьогодні я принесла вам вірш Михайля Семенка. Він дивний і про смерть, але мені якимось чином він здається дуже життєствердним і життєлюбивим. Адже це Семенко, футурист и красень!
(у Додосокс є прекрасна хустка, натхненна цим віршем).

ПАТАГОНІЯ

Я не умру від смерти —
Я умру від життя.
Умиратиму — життя буде мерти,
Не маятиме стяг.

Я молодим, молодим умру —
Бо чи стану коли старим?
Залиш, залиш траурну гру.
Розсип похоронні рими.

Я умру, умру в Патагонії дикій,
Бо належу огню й землі.
Рідні мої, я не чутиму ваших криків,
Я — нічий, поет світових слів.

Я умру в хвилю, коли природа стихне,
Чекаючи на останню горобину ніч.
Я умру в павзу, коли серце стисне
Моя молодість, і життя, і січа.

#77 2024-07-30 13:44:18

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Привіт, анонцю, ти як? Вдалося поспати, поелектрохарчуватися і вижити? Ну і молодець!

Поговорімо ще про кольори? Бо ми говорили про чотири найважливіші, але ж їх більше! То розширимо трохи нашу веселку і сьогодні згадаємо помаранчевий!

Помаранчевий, він же оранжевий або жовтогарячий - насичений і смачний колір між жовтим і червоним. Це колір стиглих помаранчів, воні ж оранжі у багатьох мовах. В інтернетах часто гуляє напів жартівливе питання, чи це колір названий за фруктом, чи фрукт за кольором. Ну звичайно ж колір за фруктом! Оранж, а саме так називають помаранч в англійській, німецький і французький, походить від італійського arancia, що є трохи зміненим іспанським naranja. Іспанці запозичили це слово з арабської мови, де воно і було назвою прекрасного соковитого цитруса.
А помаранч це що? Агов, це ж те саме італійське pomo arancia, де помо значить яблуко чи просто плід. Оранж і помаранча - це буквально одне й те ж, тільки трохи різними шляхами до нас прийшли.
Помаранчевий - це зроблений з помаранчів (сік) чи відповідного кольору? Цікаво, що до 2004 року це слово означало скоріше сік, але після подій Помаранчевої революції стало асоціюватися в першу чергу з кольором.
(так, анонцю, а ти п'єш апельсиновий сік, чую тебе! Апельсин - це голандське слово, яке означає "китайський фрукт", його теж можна прекрасно вживати!)
Помаранчевий колір асоціюється з розвагами і веселощами, теплом та енергією, а також осінню і Гелловіном. Цей колір дуже помітний, тому його можна побачити в уніформі, наприклад, костюми астронавтів на Міжнародній космічній станції - помаранчеві! А ще це колір нідерландської королівської сім'ї (довга історія!).

Отже, нехай помаранчевий колір розважить тебе сьогодні! Що це буде, улюблена футболка чи придуркуваті джинси? Класна сукня або веселий манікюр? Жовтогаряча квітка або руда киця? Гарбузовий сік, манговий сорбет, стигла динька? Перегляд серіалу Orange is New Black?
Ділись своїми жовтогарячими вподобаннями і тримайся!

#78 2024-07-31 10:47:29

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Як ви там, анончики? Шо по погоді і по настрою?

Сьогодні середа, любі друзі, а середа - вона про жабок. Віддамо належне жабкам і поговоримо про зелений колір!

Зелений - це колір, власне, зілля, трави і листя, це колір природи, який асоціюється з весною, свіжістю, радістю і надією. У мистецтві зелений може виступати символом ревнощів або заздрощів, може пов'язуватися з муками нерозділеного кохання. Відома англійська балада "Зелені рукави" - нарікання закоханого хлопця, якому кохана не відповідає взаємністю, і вбрана вона якраз у сукню із зеленими рукавами.
Зелений - це колір Ірландії, смарагдового острова, святого Патрика і неспинної ірландської боротьби за незалежність. Є ірландська балада "Зелений одяг" (Wearing the Green), в якій співак розповідає, що англійці карають усіх ірландів, що вдягають зелене, адже це знак їхньої непокори. Носити зелене заборонено законом, що ж, говорить наш герой, коли закон заборонить траві рости, а деревам зеленіти влітку, і вони схиляться перед законом, тоді і я теж зміню свій колір. А до того часу я носитиму зелене, хай допоможе мені Бог!
Щось є у нас спільне з ірландцями, еге ж?
То нехай зелений колір потішить тебе сьогодні. Подивися на травицю або дерева, помилуйся садочком чи парком, вдягни зелену футболку, відчуй себе ірландцем, випий пива або айріш-кави! Може, зелений борщ або салатка стануть твоїм вибором на обід? Як щодо зеленої цибулі або огірочків? Зелений чай? Щоб не було, аби тобі було добре!
Тримайся і послухай цю чудову версію "Зелених рукавів" на бандурі.

https://www.youtube.com/watch?v=qFoHzhi4Z_M

#79 2024-07-31 11:30:47

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Дякую, анон, за дописи  :heart:
Маю нову курточку з зеленого велвету і чекаю на підходящу погоду, щоб її вдіти.
Жабки найкращі!
Обожнюю грінслівз, переслухала безліч варіантів, але у виконанні бандури ще не чула

#80 2024-07-31 11:47:31

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

О, зелений :heart: Це мій улюблений колір, у мене дуже багато зеленого одягу. У мене навіть сукня на шкільному випускному була яскраво-зелена, і я була як жабка серед червоно-рожевих однокласниць :lol:

#81 2024-07-31 14:51:51

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Дякую, анончики!

Анон пишет:

Маю нову курточку з зеленого велвету і чекаю на підходящу погоду, щоб її вдіти.

Давай, і будеш найгарніший анончик!

Анон пишет:

і я була як жабка серед червоно-рожевих однокласниць

Ти була як зелений листочок у букеті, анонцю! І було просто прекрасно!

(планую ще написати про сірий і фіолетовий, але якщо вам раптом хочеться інших, то ви кажіт).

#82 2024-07-31 17:40:20

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Так цікаво пишеш про кольори, анончик :heart:
Теж дууже люблю зелений, запалю сьогодні зелену свічечку ввечері, для атмосфери!

#83 2024-08-01 11:09:14

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Привіт, мої улюблені анони!
(о, помітно, що ваш позитивний анончик вчора подивися свіже відео Тайлера Андерсона, еге ж?)

Анончик із зеленою свічечкою, я сподіваюся, що ти не забув її запалити і створив собі чудовий зелений вечір!
А ми сьогодні продовжуємо розмову про кольори і поговоримо про сірий.
Сірий? Хіба це не відсутність кольору? Так, сірий - це ахроматичний колір, тобто в нього власне немає тону. Сірий - перехідний від білого до чорного (або навпаки). Це колір нефарбованої вовни і небіленого полотна, тому з давніх-давен сірий одяг асоціювався із найбіднішими людьми, які не заморочувалися навіть із природними барвниками. Сірий - значить простий, бідний, злиденний. Слово "сірома", яке означає бідне козацтво (на відміну від старшини) утворилося на перетині слів "сирота" і "сірий", де сірий якраз і означає бідний, незаможний. І вам може здатися, що в сірому немає жодного позитиву? Але навіть сірі козаки мали права, в тому числі право голосу, і могли збиратися на ради без участі старшини - так звані "чорні ради", тобто така собі нижня палата давнього українського парламенту.
(Історичний роман Куліша "Чорна рада" присвячений якраз такій раді, за результатами якої гетьманську булаву отримав Іван Брюховецький. Це було невдале рішення, що не дискредитує саму демократію).
І якщо вже зайшлося про політику, згадайте визначення "сірий кардинал". Таке прізвисько мав монах-капуцин, найближчий друг і довірена особа кардинала Рішельє. Капуцини носили сірий одяг, тому його й прозвали "сірим кардиналом", і сірий колір раптом набув значення прихованої сили, здатності діяти непомітно, але потужно.
Сірий колір мав надзвичайно важливе значення в мистецтві. Сірим олівцем або тушшю робили попередні шкіци, відтінками сірого виконували полотна "гризайль", які потім розмальовували кольорами або залишали сірими - і тоді живопис імітував скульптуру. На Сході тушевий живопис є окремим прославленим жанром (зокрема, японський sumi-e).
В європейській культурі сірий асоціювався із скромністю, адже сірий одяг з нефарбованої вовни в першу чергу можна було побачити в монастирях, школах, серед прислуги і гувернанток. Але не забувайте про приховані сили сірого: книга "П'ятдесят відтінків сірого" дуже далека від скромності (і хоча можна безкінечно сперечатися про її художні якості, але вона відкрила еротику й кінки для багатьох домогосподарок).   
Отже, я сподіваюся, анончику, що сірий колір тебе здивує і потішить. Може, ти вдягнеш зручні сірі штанці і підеш на прогулянку? Або валятимешся на диванчику в улюбленій сірій футболці? Почухаєш свого чудового сірого котика? Бупнеш свого сірого песика? Може, сірі дощові хмари принесуть прохолоду? Бери все, що тільки хочеш. Подивися "50 відтінків" (жодного осуду!) або перечитай улюблений тематичний фічок, помалюй олівцем або знайди на ютубі майстер-клас з гризайлю, помилуйся японськими або китайськими тушевими картинами. Врешті, передивися класику фантастики про сірих прибульців!
І ми почуємося завтра.

#84 2024-08-01 14:27:58

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Анон пишет:

Може, сірі дощові хмари принесуть прохолоду?

Мій варіант :) Сірий день, але такий свіжий і приємний, вносить своє різноманіття)

#85 2024-08-02 11:42:45

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Анончику, це ж прекрасно! Коли таке літо, хмарки дуже радують!

Вітаю всіх, ми з вами дожили до п'ятниці!
Завершуємо цю порцію кольорових оповідок фіолетовим кольором.
Ви не повірите, але фіолетовий - як помаранчевий, він теж названий за кольором рослини, і це фіалка, яку в свою чергу назвали так за кольором. Уф. Серйозно, назва фіалки, тобто віола (вайолет), була запозичена з латини, куди потрапила з грецької, а в грецькій це слово означало колір. А вже від німецького варіанту віоли-фіоли ми й поляки запозичили свій фіолетовий.
(смішно, але та віола, яка струнний інструмент типу скрипки, не має до віоли-фіялки жодного відношення!)
Історично і культурно фіолетовий колір тісно пов'язаний із пурпуровим, який з часів Візантії був ознакою неймовірного багатства й розкоші, а одяг, пофарбований у пурпуровий колір, могли носити тільки імператори. Річ у тім, що пурпуровий барвник здобували з морських молюсків, яких треба було виловити буквально тисячі, щоб пристойно пофарбувати хороший шматок вовняної або шовкової тканини. Таким чином, пурпурова тога або мантія коштувала буквально як золота або обшита дорогоцінним камінням, і статус її був відповідний. (В українському перекладі цей пурпуровий колір частіше називають багряним, і відповідно титул візантійського імператора ми знаємо як "багрянородний", але це буквально народжений у пурпурі).
Фіолетовий одяг, звичайно, не пурпуровий, але й він вважався статусним. У Середньовіччі фіолетовий одяг носили єпископи (на крок нижче від кардиналів), університетські професори, у фіолетовій мантії час від часу зображували Діву Марію.
Фіолетовий був одним з кольорів, які використовували суфражистки: фіолетовий символізував вірність і гідність, білий - чистоту, зелений - надію, а разом перші літери green white violet GWV складалися у give women vote. Серед інших способів популяризувати свої ідеї суфражистки використовували ювелірні прикраси. Броші й кульчики, зроблені з аметисту, хризоліту й перлів, були красивими і водночас передавали месидж: дайте жінкам право голосу!
А ще довкола просто сила силенна фіолетових квітів, від бузку до лаванди, включно з ірисами та братками. Сподіваюся, анонцю, щось фіолетове сьогодні прверне твою увагу і подарує тобі позитивних емоцій. Квітка чи сукня, футболка чи манікюрчик, улюблені парфуми з нотами фіалки або ірису... Чи, може, розкішне тістечко, прикрашене їстівними фіалками? Свою версію в коменти!

Будь хорошим анончиком, постарайся відпочити на вихідних, і почуємося в понеділок.

#86 2024-08-05 11:04:27

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Привіт, мої хороші анончики! В нас понеділок, і я сподіваюсь, що ви всі тут, живі-здорові й навіть веселі, бо Олімпіада і нівроку успіхи!

А я принесла вам в якості віршів пісню (ну вибачайте, настрій такий). Це дуже стара жартівлива пісня про комара, називається "Комарик" або "Ой що то за шум учинився". Вона відома з 18 століття, в ній розказується, як комар оженився на мусі, але вітер здув його з листочка, комар упав і загинув. Поховали його в степу, насипали величезну могилу і всі чудувалися, хто ж похований у такій величезній могилі, може цар чи полковник? Ні, комар, мухи полюбовник! Ось такий народний гумор.
Але у 20 столітті українські повстанці (Українська повстанська армія) переробили цю пісню на веселу історію про комара, який бив ворогів у повстанських лавах.
Трохи цензуровану версію кладу під кат

Пісня про комаря

Дуже класну версію акапела цієї пісні записав Маляревський (що б ми без нього робили!), так що можна ще й послухати.

#87 2024-08-06 19:20:51

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Любі мої анончики, ваш позитивний анон трохи зайнятий цього тижня, тому позитивчик буде короткий. Але все одно не сумуйте і втіху шукайте!
Цього тижня знаходимо розраду в різних температурах. І почнемо з гарячого! Навіть якщо вам набридла спека, подумайте про приємний бік гарячого. Гарячі напої, чайок або кава! Гаряча вода, щоб розслабитися. Чи, може, гарячі хлопці у спортивній формі чи на календарі? Або гарячі дівчата! Головне, щоб відволіктися і всміхнутися.
Тримайся, анонцю, і до зустрічі завтра.

#88 2024-08-07 23:07:55

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Пізно, але краще, ніж ніколи, ваш анончик наздоганяє день. Отже, ми продовжуємо температурну тему і сьогодні шукаємо позитив у теплому!
Анонцю, нехай тебе потішить щось тепле в будь-якому  сенсі. Тепла розмова чи теплі спогади, теплий напій чи тепле море, теплі слова або збір на тепловізори.
Хай на серці буде тепло, і почуємося завтра.

#89 2024-08-08 15:09:36

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Привіт, котички!
Ми з вами продовжуємо рухатися температурною шкалою, і сьогодні шукаємо розради у прохолодному.
Шукати влітку задоволення у прохолодному - чи не найлегша задача! Я сподіваюся, анонцю, що в тебе це вийде! Прохолодний душ або прохолодний напій? Холодний чай з лимоном чи айс-латте? Може, вдасться зловити прохолодний вітерець або зануритися у прохолодний басейн (чи ще якусь безпечну водойму)?
Будьте прохолодні, в сенсі cool!
І почуємося завтра!

#90 2024-08-08 17:32:43

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

:heart2:
Почистили басейн, набрали свіжої води, завтра будемо плюхатися.

#91 2024-08-09 14:02:35

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Анон пишет:

Почистили басейн, набрали свіжої води, завтра будемо плюхатися.

Йєєє, анончику, я завжди так радію, коли вгадую! Бажаю вам чудово поплюхатися!

Всіх вітаю, окрім тих, кого й згадувати не варто. Сьогодні п'ятниця, і ми з вами завершуємо свою температурну подорож холодним!
Холодне, крижане, зимне! Нехай щось чудово-холодне подарує вам сплеск приємних емоцій. Морозиво? Так! Кола з крижаними кубиками? Так! Коктейль з льодом? Так! Спеціальні крижані кубики для вмивання обличчя? Так! Передивитися улюблену зимову казку? Чому б і ні? Головне, анонцю, щоб тобі стало весело й добре!

Дуже холодне і прекрасне відео для гарного настрою.

https://www.youtube.com/watch?v=6Dakd7EIgBE

Готуйтеся до вихідних, будьте хорошими, стежте за новинами, почуємося в понеділок.

#92 2024-08-12 22:52:49

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Привіт, мої анончики хороші!
Як ви там? Життя таке непередбачуване! Але сподіваюся, що новини сповінюють вас азартом і веселої злостю.

А поезія сьогодні - вісточка з 60-х, можливо, на сучасний смак наївна, але пристрасна і щира. Це Василь Симоненко і його палка промова до України.

Задивляюсь у твої зіниці

#93 2024-08-14 21:48:42

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Привіт, мої котички!
Щось ніяк я не можу зібратися, але все-таки наздоганяю.
Нам залишилося три дні, і ми поговоримо про троїсті музики!

Троїсті музики - це тріо народних інструментів, які грали на весіллях або святах в українських селах. Багатші парубки, які хотіли справити враження на друзів і дівчат, могли найняти музик і просто для гуляння, так званої "вулиці". Мелодії троїстих музик дуже впізнавані, зазвичай доволі прості, але дуже запальні і просто просять до танцю.
Хто ж входив до народного тріо? Скрипка, бубна і третій інструмент, або баси (басолі), або цимбали. Зараз, звичайно, дуже часто в народних ансамблях можна почути гармонь або акордеон, але класична троїста - саме скрипка, басолі і бубна!

Бубон або бубна - маленький рамковий барабан, до обичайки (тобто рами) якого найчастіше прикріплені тарілочки. Його можна трясти, щоб тарілочки дзвеніли, або можна стукати в мембрану (або робити й те, й інше!). Грати на бубні дуже просто і весело, і я сподіваюся, що сама згадка про музику з бубном вас розважить.
Але якщо хочете більше, то подивіться ось це відео. Це звичайно не троїсті музики, і бубна тут у хлопа не народна, а інший варіант, без мембрани, але ж як він запалює!

https://www.youtube.com/watch?v=QulDKSFRMVA

#94 2024-08-15 10:41:52

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Привіт, анончики!
Продовжуємо позитивно слухати троїстих музик, і сьогодні поговоримо про другий інструмент - басолі або цимбали.
Це абсолютно різні інструменти, які об'єднує хіба що наявність струн. Цимбали являють собою "коробку", зазвичай у вигляді трапеції, на якій натягнуто металеві струни. Грають на них за допомогою двох паличок/молоточків. Цимбали дуже популярні серед музик, що грають народну музику, бо дозволяють отримати дуже впізнаване аутентичне звучання.
А от басоля (чи басолі) - це така собі народна віолончель, тільки з трьома струнами. Грають на ній смичком.
Але мені хочеться не тільки вас просвітити, але й розвеселити, тому я розкажу ще про одну штуку, яка називається козобас!
Це схожий на басолі інструмент. Подейкують, що його винайшли таким чином: коли музиканти на весіллі вже втомилися і пішли геть, а гості ще хотіли танцювати, то один із них взяв коромисло, устромив його у відро, прив'язав до коромисла і дужки відра якусь струну і почав на цьому витворі бринькати. Ну і пішло!
Потім нормальний козобас робили вже, звичайно, не з коромисла, але він все одно доволі смішний. У круглий корпус можна класти якісь дрібні металеві шматочки, щоб вони створювали додатковий шум і звук. Козобас видає звуки, схожі на мекання кози, тому його дуже часто використовують вертепники, які козу водять.
Ось вам дуже прикольне відео фольклорного ансамблю (як на мене, трохи шароварне, але най буде). Воно називається "троїсті музики", але їх там аж п'ятеро: скрипка, гармонь, барабан з тарілкою - а ще бугай і козобас! І от козобас у них абсолютно класний і правильний: з козячою головою, бородою, ще й тарілочкою - подивіться, не пошкодуєте!

https://www.youtube.com/watch?v=-j4_cK6OZ0A

Сподіваюсь, ви втішилися і посміялися (може, навіть потанцювали). Почуємося завтра!

#95 2024-08-17 21:57:54

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

І ми завершуємо розповідь про троїсті музики скрипкою!

Без скрипки троїсті музики годі уявити. Можливо, тужливий голос скрипки асоціюється у вас із класичною музикою, балетом або концертом в Андріївській церкві? Так, звичайно, скрипка це все уміє, але не гірше уміє закликати у веселий танок!

Традиційні мелодії для троїстих музик неймовірно прекрасно виконує гурт "ЩукаРиба". Ось, наприклад, чудове відео, де вони грають народний танок "Гайдук", а всі веселяться і танцюють, як уміють!

https://www.youtube.com/watch?v=yVZjcOvpvXg

(Зверніть увагу, що там хоча й квартет, але цілком традиційні троїсті музики - дві скрипки, басоля і бубна!)
Майте хороші вихідні і почуємося у понеділочок.

#96 2024-08-24 22:08:44

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Ще не вмерли України ні слава, ні воля!
Ще нам, браття-українці, усміхнеться доля!
Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.
Душу й тіло ми положим за нашу свободу
І покажем, що ми, браття, козацького роду!

Зі святом, анончики.
Шануймося!

#97 2024-08-24 22:35:13

Анон

Re: Ukraine is the capital of great people [support] [positive]

Зі святом, авторе і інші анончики!

Подвал форума

Основано на FluxBB, с модификациями Visman
Доработано специально для Холиварофорума